where the story ends
2013. december 12., csütörtök @ 18:33
A Dal 2014 - Kállay-Saunders András éve?
Tegnap - azaz december 11.-én - volt a nagy nap, kihirdették A Dal 2014-es top 30-as listáját. Személy szerint nagyon vártam ezt a napot, mivel köztudott, hogy hatalmas eurovízió rajongó vagyok és miért ne követném figyelemmel a magyar válogatót. Még az első évben úgy álltam a műsorhoz, hogy felesleges, mert sosem bíztam a magyar nézők választásában, mivel a mi kis országunkban lakó emberek még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy mi is az esc. Ebbe most nem is mennék bele, mert nem erről szeretnék írni, ez egy másik bejegyzés témája.
A harminc előadóra és dalra térve mondhatjuk, hogy színes a mezőny, ez pedig abból adódik, hogy a versenyzők fele egyáltalán vagy csak kevesek által ismert. A húzónevek között az egyik legnagyobb név Oláh Ibolya, aki sokak meglepetésére elindult a versenyen. Nagy az esély, hogy ő legyen a 2014-es év Keresztes Ildikója. Hatalmas húzó név még Király Linda, valamit testvére Király Viktor, akik még 2012-ben próbálkoztak egy trióban, a harmadik Király testvérrel. Akkor nem sikerült nekik, pedig az egyik legesélyesebbeknek tartották őket.
Radics Gigi nevét olvasva sokakat az undor fog el - jogosan -, de vannak olyanok is, akik szentül hiszik, hogy ő az ország legjobb énekesnője - aminek okát máig nem értem. Ez a lány volt a 2013-as műsor legnagyobb vesztese. Nemcsak az ország egy része, hanem ő maga is azt hitte, hogy biztos helye van Malmőben, az eredményhirdetéskor pedig jött a pofára esés. Szép, nem szép, ez történt.
A verseny legnagyobb esélyese az a Kállay-Saunders András, akinek neve már teljesen összefonódott A Dallal. Már a kezdetek kezdete óta ott van a versenyzők között, s eddig mindig igényes dalokkal nevezett - ahogy tette ezt idén is. Először az I Love You dallal indult, amit Tolvai Reni ihletett, ekkor a döntőbe nem sikerült bekerülnie. A következő évben - idén - a My Baby című dalával indult, amivel a magyar válogatón a második helyen végzett, épphogy lemaradva a versenyről. A 2014-es versenyre nevezett dalának a címe Running, mely nem egy szerelmes dal lett, hanem egy mély tartalommal rendelkező nóta. Egy teljesen más stílust képvisel, mint az eddigiek. A jelenleg ismert dalok közül a legjobb, egy teljesen eurovízió kompatibilis dal, ami nem a középszert jelenti. Hatalmas kérdés, hogy idén végre megnyerheti-e a versenyt vagy ismét elviszik előle a repülőjegyet. Szerény véleményem, hogy hatalmas esély van arra, hogy ő nyerjen, ami nem is lenne igazságtalan.
A versenyben van még Knoll Gabi, aki az Egy Másik Zenekar énekesnője. A csapat tavaly is indult a versenyen, de mivel szeptember első napja előtt megjelent a daluk, ezért kizárták őket. A listán olvashatjuk még a szólókarriert kezdő Dér Henit, Pál Dénest, valamint a tavaly tartalék szerepből előre lépő - ebben az évben pedig hivatalosan is versenyző Cserpes Laurát. 
Meglepően sok a tv2-es arc, szinte tavaly is ők tették ki a versenyzők nagy százalékát. Az Rtl Klub "gyerekei" idén vagy nem indultak vagy csak nem igazán értékelhető dallal tették meg, ezért összesen két név került be a harmincba. Lil C, akinek már az X-Faktorba való bekerülése is meglepetés volt, hát még ez. Illetve a feleslegesen próbálkozó Vastag Tamás.
Tehát idén is el lehet mondani, hogy néhány személy a vicc kategóriát képviseli, de van egy-kettő, aki a kinti versenyen is esélyes lehetne akár egy top 15-ös eredményre is.
A versenyen résztvevő előadók és dalaik
Bogi – We All
Hien – The Way I Do
Király Viktor – Running Out Of Time
Radics Gigi – Catch Me
Kelemen Csaba “Lil C” – Break up
Oláh Ibolya – Egy percig sztár
Király Linda – Everything
Gájer Bálint – Elmaradt Pillanatok
Music Fabrik – This is my Life
Polyák Lilla – Karcolás
Group n Swing – Retikül
Szabó Leslie – Hogy segíthetnék
Vastag Tamás – Miss One Smile
Takács Noémi – Minden mosoly
Depresszió együttes – Csak a zene
Dér Heni – Ég veled
Pál Dénes – Brave New World
Mystery Gang – Játssz még jazzgitár
Tóth Johanna “Joni” – Waterfall
Kállay-Saunders András – Running
To Beat or not to Beat – Camon Babe
Szécsi Saci és Böbe – Born To Fly
Belmondo – Miért ne higgyem
New Level Empire – The Last One
Cserpes Laura – Úgy szállj
Honey Beast – A legnagyobb hős
Batta Zsuzsanna “Marge” – Morning Light
Knoll Gabi – Sweet Memories
Fool Moon – It Can’t Be Over
Extensive – Help Me

Címkék: ,

     az oldal tetej?re!